Verdonk scoort bij CDA- en VVD-aanhang

VVD-minister Verdonk (Vreemdelingen) doet het als kandidaat-lijsttrekker voor haar partij bij de aanhang van zowel VVD als CDA beduidend beter dan haar tegenstrever staatssecretaris Rutte (Onderwijs).

Verdonk krijgt het rapportcijfer 6,3 van degenen die in 2003 op het CDA hebben gestemd en een 7,1 van de VVD-kiezers. Rutte moet het doen met een respectievelijk 5,7 en 6,2. Dat blijkt uit een zaterdag gepresenteerde peiling van Maurice de Hond in opdracht van de NOS.

De PvdA-aanhang is meer geporteerd van Rutte: zij geven hem het cijfer 4,2 tegenover een 3,0 voor Verdonk.

NS bedenkt alternatief voor Zuiderzeelijn

De NS heeft een alternatief bedacht voor de Zuiderzeelijn, die de bereikbaarheid vanuit de randstad naar het noorden moest vergroten. Het plan heet 'NoordLink' en voorziet in een nieuw stuk spoor ten noorden van Weesp, tussen Amsterdam en de lijn naar Almere. Dat betekent ook dat Almere beter bereikbaar wordt. Met het extra spoor wordt het knooppunt Weesp vermeden. Daarmee is de trein niet alleen sneller in Almere, maar wordt de capaciteit ook flink verhoogd.

In 2013 is de Hanzelijn klaar tussen Lelystad en Zwolle. Dan is de snelle verbinding tussen Amsterdam, Schiphol en Groningen compleet, zegt de NS.

Komende week besluit het kabinet zo goed als zeker dat de Zuiderzeelijn niet doorgaat. De aanleg heeft te weining effect op de economie in het noorden en de bereikbaarheid van Almere en omgeving, staat in adviezen aan het kabinet. De totale kosten voor de plannen van NS liggen op drie miljard euro, exact het bedrag dat al beschikbaar was voor de Zuiderzeelijn.

Taida: Ik kom terug, zeker weten

Taida Pasic vertrok gisteren nog naar Sarajevo, en nu al heeft ze laten weten absoluut terug te willen komen. Als ze haar examens in mei heeft gemaakt en daarvoor is geslaagd, keert ze in augustus terug naar haar pleegouders in Winterswijk. Het achttienjarige meisje wil in Nederland de universitaire studie internationaal recht gaan studeren: "Ik kom terug, zeker weten."

In zijn vonnis zei de rechter dat Taida destijds de normale procedure had moeten volgen, door een aanvraag tot machtiging voorlopig verblijf (mvv) te doen. Dit wil ze nu alsnog doen.

Door de Immigratie- en Naturalisatiedienst wordt bevestigd dat Taida met een schone lei kan beginnen, als ze een mvv indient.

Computervirus gijzelt bestanden

Computerbeveiliger Sophos heeft een virus ontdekt dat bestanden versleutelt tot de gedupeerde computergebruiker losgeld betaalt. In een boodschap dreigt het virus elk half uur een bestand te gijzelen, tot 10,99 dollar is overgemaakt.

Als het geld is betaald, belooft het programmaatje zichzelf te vernietigen en de bestanden te heropenen. Opmerkelijk is dat de maker van het virus bereid is slachtoffers te helpen, wanneer het virus niet vernietigd wordt, maar wel is betaald.

Doorbraak bestrijding zaadbalkanker

Wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum hebben ontdekt hoe zij in sperma de voorlopercellen van zaadbalkanker kunnen opsporen. Ze hopen hiermee in een paar jaar een effectieve screeningsmethode te ontwikkelen die het makkelijker maakt om zaadbalkanker op te sporen, nog voordat de tumor zich ontwikkeld heeft. Dat maakt de kans op genezing 100 procent.

Dat hebben professor Leendert Looijenga en dr. Niels van Casteren van het Erasmus MC vrijdag bekendgemaakt. Zaadbalkanker is de meest voorkomende kanker bij jonge mannen in de vruchtbare leeftijd en het aantal mannen dat de ziekte krijgt groeit de laatste jaren. De aandoening wordt momenteel in Nederland jaarlijks bij ongeveer zeshonderd mannen tussen de 20 en 40 jaar ontdekt.